Kako se uči koncentracija na srce

Created

Pitanje: Kako se uči koncentracija na srce?

Šri Činmoj: Ako možeš da se koncentrišeš na vrh prsta, takođe možeš da se koncentrišeš i na srce. Kao što se koncentrišeš na bilo šta – na sliku, na svijeću, na plamen, bilo koji materijani objekat – isto tako možeš da se koncentrišeš i na srce. Možeš da zatvoriš oči ili da gledaš u zid, ali sve vrijeme misli na srce kao na tvog dragog prijatelja. Kada ovo razmišljanje postane veoma intenzivno, kada privuče svu tvoju pažnju, tada si otišao iznad običnog načina razmišljanja i ušao si u koncentraciju. Na duhovno srce ne možeš da gledaš fizički, ali možeš da usmjeriš svu svoju pažnju na njega. Tada postepeno snaga tvoje koncentracije ulazi u srce i potpuno te izvodi iz oblasti uma.

Ako nemaš čistotu u obilju, najbolja stvar je da najprije prizoveš čistotu, a da se zatim koncentrišeš na srce. Ako je srce nečisto, ako je bezbroj zemaljskih želja zaposjelo srce, tada, bez obzira koliko se iskreno koncentrišeš na srce, nećeš biti uspješan u unutrašnjem životu. Čistota igra najvažniju ulogu u duhovnom životu. Čistota ne znači imati čisto tijelo. Čistota znači imati osjećaj da u samim dubinama tvog srca postoji živi oltar. Kada osjetiš božansko prisustvo unutrašnjeg oltara, automatski si pročišćen. Tada će koncentracija na srce imati najveći efekat, a kada se koncentrišeš efikasno, moraš da postaneš svjestan duhovnog srca u tebi.

Kada je tvoja koncentracija dobra, tada pokušaj da meditiraš. Meditacija ne mora da bude u glavi. Sa koncentracijom, možeš da meditiraš bilo gdje. Kada tvoja meditacija postane duboka, kada imaš sposobnost da slobodno pristupiš svom duhovnom srcu, tada će biti veoma lako da dosegneš svoje duhovno srce.

Izvor: Pometnja uma i prosvetljenje srca 2, Šri Činmoj