Disanje je veoma važno

Updated

U meditaciji je ispravno disanje veoma važno. Kada udišete, trudite se da dišete što sporije i mirnije, tako da se zamišljena slamčica pred vašim nozdrvama ne bi ni pomjerila. A kada izdišete, trudite se da to činite još sporije. Ako je moguće, trudite se da ostavite kratku pauzu između vašeg izdaha i početka udaha. Ali ne činite to ako vam to stvara teškoću. Nikada ne činite ništa što bi oštetilo vaše organe ili respiratorni sistem.

Prva stvar na koju treba da mislite kada udišete je čistota. Ako možete da osjetite, dok udišete, da dah dolazi direktno od Boga, od Čistote same, onda vaš dah može lako da bude pročišćen.

Potrudite se, zatim, da svaki put kada udahnete osjetite da unosite u svoje tijelo mir, beskrajni mir. Kada izdišete, osjetite da izdišete nemir iz sebe i svuda oko sebe. Pošto ste ovo uradili nekoliko puta, molim vas, pokušajte da osjetite da udišete moć iz univerzuma. A kada izdišete, osjetite da strah napušta vaše tijelo. Kada ovo ponovite nekoliko puta, pokušajte da ojsetite da udišete čistu radost, beskrajnu radost, a da izdišete tugu, patnju i malodušnost.

Izvor: Šri Činmoj, “Božanski heroj”