Kako postići duboku meditaciju

Updated

Pitanje: Kako možemo ići sve dublje i dublje unutra tako da odemo iza površine uma?

Šri Činmoj: Ako želiš da iskopaš bunar danas, prvo moraš naći alat za kopanje. Onda počneš kopati i nastaviš dok se ne umoriš. Slijedeći dan ćeš opet kopati, dan poslije toga isto tako. Na ovaj način ćeš svaki dan raditi i pomalo ćeš napredovati. Tako ćeš jednog dana doći do vode. Pa ako želiš da kopaš duboko unutar sebe, ako želiš da dobiješ Nektar Besmrtnosti, onda takođe moraš redovno kopati svaki dan unutar sebe. Ali u ovom slučaju alatka za kopanje je tvoja težnja. Težnja je kao magnet. Što više ide tvoja težnja, tim dublje te vuče tvoj magnet. Težnja je jedini alat, jedini instrument, kojim kopaš neplodnu zemlju unutar sebe. Kao što ideš duboko unutar zemlje sa vanjskim alatkama kad kopaš za vodom, isto tako težnjom možeš kopati duboko unutar sebe da bi dobio Nektar, koji je Besmrtnost. To je samo pitanje redovne prakse.

Ti si prihvatio duhovni život i želiš da napreduješ. Možeš meditirati jednom dnevno ili jednom mjesečno ili možeš reći: ”Ne, želim meditirati tri puta dnevno. Šta mi fali? Jedem tri puta dnevno. Zašto ne bih mogao meditirati bar tri puta dnevno? I ako provedem sat na ručku i sat na večeri, kako onda ne mogu provesti bar dva sata u meditaciji?” Ali ovdje moramo znati da meditacija nije kao kad jedemo običnu hranu. Ako tvoj stalno um luta, možeš provesti sate i sate u meditaciji, ali nećeš napredovati. Ako provedeš dva sata u meditaciji, možda od ta dva sata možeš meditirati samo pet minuta. Opet, ako kažeš: ”Izabraću pet minuta i čim uđem u meditaciju, odmah će to biti veoma suptilna meditacija”, obično se to ne desi, naročito u slučaju početnika ili novih tragalaca.

Pa ono što biste svi vi trebali pokušati da radite ide ovako: ako želite da dobro meditirate petnaest minuta, probajte da odvojite bar sat vremena za svoju meditaciju. Onda u toku tog sata, računajte da je četrdeset pet minuta samo priprema ili da ste tada dozvolili svom umu da luta u svijetu fantazija. Naravno, to nije idealna stvar, ali morate osjećati da ste trenutno bespomoćni. Tako da trebate ostaviti na stranu četrdeset pet minuta za vlastite potrebe i onda dobro meditirati petnaest minuta.

Opet, možete osjetiti da ćete, ako sjedite petnaest minuta, moći dobro meditirati i da ne trebate dodatnih četrdeset pet minuta. Možete osjetiti da ne trebate isprobati nekoliko uvodnih startova prije nego potrčite samu trku. Prije nego sprinter istrči cijelu dionicu od sto metara, on istrči dvadeset ili trideset metara da bi se zagrijao, tako da bi njegovo tijelo bilo koordinisano na odgovarajući način. Pa isti princip bi se mogao i ovdje primjeniti. Ako je potrebno, obavićemo nekoliko probnih startova. A ako nije neophodno, onda odmah možemo istrčati distancu od sto metara, što bi se reklo, ići ćemo duboko unutra.

Izvor: Šri Činmoj, “Čas za meditaciju”