Kako da znamo da pravilno meditiramo

Updated

Pitanje: Kako da znamo da pravilno meditiramo, a ne da imamo mentalne halucinacije?

Šri Činmoj: Ako meditiraš pravilno steći ćeš radost, unutrašnju radost. To nije neki osjećaj samodovoljnosti, već spontana unutrašnja radost. Niko ti nije saopštio dobru vijest, niko ti nije donio poklon, niko ti nije izrazio poštovanje ili divljenje, niko nije uradio ništa za tebe. Ali stičeš unutrašnju radost, neki unutrašnji osjećaj ushićenja. Ako se to desilo onda ti je lako da prepoznaš da si pravilno meditirao.

Ako se radi o stvarnoj meditaciji, suptilnoj meditaciji, onda bi morao da osjetiš mir iznutra i izvana. Ali ako se radi o mentalnoj halucinaciji osjetićeš mir iznutra i nemir izvana. Žudiš sa Mirom, Svjetlom i Blaženstvom, ali izvana osjećaš vulkansko uznemirenje. Ali ako se radi o duševnoj meditaciji osjetićeš unutrašnju radost, osjetićeš svoje vječno postojanje. Ti si od Vječnosti i za Vječnost. Ovakav koncept tvoje vlastite stvarnosti ne možeš steći iz mentalne halucinacije.

Sve zavisi od tvoje iskrenosti. Svi iskreni napori će na kraju biti krunisani uspjehom. Ti stremiš prema najvišoj Stvarnosti, ali jesi li iskren? Tvoja iskrenost je ta koja na kraju definiše tvoj uspjeh i napredak. Ako tragalac ima svijest i stalnu iskrenost, onda mora imati najduševniju, suptilnu meditaciju.

Izvor: Svijet meditacije, Šri Činmoj