Vježba koncentracije – Čisto kao cvijet

Updated

Čisto kao cvijet. Molim vas, posmatrajte nekoliko sekundi cijeli  cvijet, i dok se koncentrišete na njega, pokušajte da osjetite da ste vi sami taj cvijet. Istovremeno, pokušajte da osjetite da taj cvijet raste unutar vašeg srca – u najvećim dubinama vašeg srca.

Pokušajte, zatim, da se postepeno koncentrišete na jednu laticu tog cvijeta. Osjetite da je ta latica koju ste odabrali sjemeni oblik stvarnosti vašeg postojanja. Nakon nekoliko minuta , ponovo se koncentrišite na čitav cvijet i osjetite da je on Univerzalna Stvarnost. Na taj način, idite i vraćajte se, koncentrišući se na laticu – sjemeni oblik vaše stvarnosti – a potom na čitav cvijet – Univerzalnu Stvarnost.

Dok to činite, molim vas, ne dopustite nikakvoj misli da uđe u vaš um. Pokušajte da učinite svoj um apsolutno mirnim, tihim i spokojnim. Takođe, molim vas da držite oči poluotvorene.

Poslije nekog vremena, molim vas, zatvorite oči i pokušajte da vidite taj cvijet na koji ste se koncentrisali unutar vašeg srca. Zatim, na isti način na koji ste se koncentrisali na fizički cvijet u svojoj ruci, molim vas, sklopljenih očiju se koncentrišite na cvijet u vašem srcu.

Cvijet simbolizuje čistotu. Pokušajte da osjetite da je vaše srce postalo čisto kao cvijet.

Izvor: 101 tehnika meditacije iz spisa Šri Činmoja (eng. 101 Meditation Techniques from the Writings of Sri Chinmoy)