Meditacija na srčani centar

Created

Pitanje: Da li je bitno da li se koncentrišemo i meditiramo na srčani centar ili na treće oko?

Šri Činmoj: Da! Posebno je za početnike preporučljivo da meditiraju na srčani centar. Zapravo, čak i ako je neko napredan, trebalo bi da tu meditira, jer iz srčanog centra osjećaš jedinstvo sa Najvišim, dobijaš radost i postaješ sam dio onoga na šta meditiraš. Ako se koncentrišeš na treće oko, možda nećeš imati osjećaj jedinstva. Možda ćeš vidjeti Svjetlost, ali nećeš osjećati da je tvoja. Prvo ćeš osjetiti da si vidio Svjetlost, ali ćeš tada pomisliti da to možda nije bila Svjetlost, već mašta i halucinacija. Sumnja može da uđe u tvoj um. Kada koristiš srce, radost koju dobijaš osjećaš kao svoju, mir koji osjećaš je tvoj, bilo šta što osjećaš je tvoje. Ovo je sposobnost srca za jedinstvo.

Zato je uvijek preporučljivo prvo meditirati na srce. Kada jednom uspostaviš jedinstvo sa beskrajnim Mirom, Svjetlošću i Blaženstvom, imaćeš sposobnost da se poistovjetiš sa Prostranim. Zatim, kada se koncentrišeš na treće oko i ugledaš Svjetlost, Svjetlost lako može da uđe u tebe i da postane tvoja. Kada jednom uspostaviš jedinstvo sa Prostranim u obliku Mira, Svjetlosti, Blaženstva ili bilo koje druge osobine, kada vidiš Svjetlost ili u sebi ili oko sebe, imaćeš sposobnost da se poistovjetiš sa njom i da je učiniš svojom.

Nakon što si uspostavio jedinstvo sa Mirom, Svjetlošću i Blaženstvom, kada ove stvari vidiš trećim okom, imaćeš sposobnost da ih uneseš u svoj sistem. A ako su već u tebi, tada ćeš imati sposobnost da ih izneseš na površinu. Zato je uvek preporučljivo meditirati na srčani centar. Treće oko je dobro, ali može da stvori zabunu, pa zašto rizikovati?

Izvor: Pometnja uma i prosvetljenje srca 2, Šri Činmoj