Kako ući u svoje unutrašnje biće

Updated

Pitanje: Ja sam vrlo mentalno orijentisan. Šta da radim da uđem u svoje unutrašnje biće i da više osjetim svoje unutrašnje sopstvo u svakodnevnim meditacijama?

Šri Činmoj: Pokušaj da misliš da posjeduješ tri stvari: dušu, srce i um. U tvom slučaju, jedna od stvari koje posjeduješ, um, intelektualni um, pati jer mu je pružen dobar trening na univerzitetu Jejl, a ti to sad zanemaruješ. Pokušaj da prihvatiš um kao vlasništvo, ali osjeti da je on vrlo težak teret na tvojim ramenima. Ko želi da nosi težak teret na ramenima? Osjeti da lako možeš skinuti taj teret, možeš se osloboditi grubog fizičkog uma.

Tvoje drugo vlasništvo je tvoje srce. Kad misliš na srce ili kad pokušavaš da ga osjetiš, osjeti da postoji nešto unutar srca i da je ono zbog toga lijepo i značajno. Tvoje posljednje vlasništvo je tvoja duša, koja predstavlja stvarnost i božanstvenost. Duši je potrebno srce. Srcu je potrebna duša. Duša je sjeme, srce je drvo. Sjemenu je potrebno drvo, ako nema sjemena ne može biti ni biljke. Srce-biljka nastaje iz duše-sjemena, onda biljka izraste u drvo i drvo postane ogromno banjan drvo. Ali prvo mora biti sjeme.
Ako um stvara probleme, osjeti da ti nije potreban pozemski um. Dosta ti ga je bilo. Samo prihvati da je srce biljka i da je duša sjeme. Ako možeš izrasti u svijest sjemena, uvijek će postojati mogućnost da sjeme isklija i da ćeš ti izrasti u biljku, a onda i u drvo.

Razmisli šta će ti donijeti rezultat. Svjesna pažnja duše će uvijek stvoriti nešto novo i živuće. Ako u tebi nešto neprestano raste, nešto čisto, božansko i besmrtno, automatski će onda stvari koje nisu besmrtne i težeće u fizičkom umu biti preobražene zbog neprestanog rasta. Biće preobražene i prosvijetljene ako već nisu same otišle. Ako um i dalje ostaje kao težak teret, biće preobražen. Sve što je potrebno je da pridaješ najveću pažnju sjemenu, duši. Onda će te fizički um napustiti ili će se morati predati toku svjetla unutar srca, što je u stvari duša.

Iz knjige Šri Činmoja “Čas za meditaciju”