Meditirati u umu ili u srcu

Updated

Pitanje: Kažeš da bismo trebali meditirati na srce, ali meni je lakše da meditiram na um.

Šri Činmoj: Ako ti je lakše u umu, onda meditiraj na um. Ali ako to budeš radila, moći ćeš meditirati možda pet minuta, i od tih pet minuta, možda ćeš jednu minutu meditirati vrlo snažno. Nakon toga ćeš osjetiti da se u cijeloj gavi pojavljuje napetost. Prvo stekneš radost, zadovoljstvo, ali onda možda osjetiš jalovu pustinju. Na pet minuta dobiješ nešto, ali ako pokušaš da odeš iza toga, možda nećeš ništa osjetiti. Ako meditiraš ovdje (u srcu) jednom će doći dan kad ćeš početi sticati zadovoljstvo. Ako meditiraš u srcu, onda meditiraš tamo gdje se nalazi duša. Istina, duša je svuda, u umu, u tijelu, svuda. Ali to je kao situacija u kojoj se sada nalazim ja. Ja sam ovdje u Ujedinjenim nacijama. Ako neko upita: „Gdje je Činmoj?“ možete reći da sam u Ujedinjenim nacijama, ili možete reći da sam u sobi za konferencije br. 10. Moja prisutnost duhovno prožima cijele Ujedinjene nacije, ali moja živuća svijest je upravo ovdje u ovoj sobi. Ako dođete ovdje biću u stanju da uradim za vas više nego za druge koji su negdje drugo u zgradi. Isto tako, kad usmjeriš svoju koncentraciju na srce dobijaš mnogo više unutrašnjeg zadovoljstva nego da meditiraš na um, jer je srce sjedište duše. Ali za neke ljude je teško da meditiraju na srce jer nisu na to navikli.

Moraš biti mudra. Postoji velika razlika između toga što možeš dobiti od uma i toga što možeš dobiti od srca. Um je ograničen, srce je neograničeno. Duboko unutar nas je beskonačni Mir, Svjetlost i Blaženstvo. Da se dobije mala količina je lak zadatak. Meditacija u umu ti to može dati. Ali možeš dobiti više ako meditiraš na srce. Recimo da imaš mogućnost da radiš na dva mjesta. Na jednom mjestu zarađuješ 200 dolara, a na drugom 500 dolara. Ako si mudra nećeš trošiti vrijeme na prvom mjestu. Ali moraš znati da su Izvor i Stvarnost u srcu. Stvarnost je svuda, ali istinsko ispoljavanje Stvarnosti mora da bude na određenom mjestu. Unutar srca je duša i ako meditiraš na srce onda te rezultat beskonačno više ispunjava.

Hajde da ne budemo zadovoljni stvarima koje lako dobijamo. Hajde da vapimo za nečim što je teže dobiti, ali je beskonačno i trajno. Ako dobiješ nešto od uma, sutra se može pojaviti sumnja da ti kaže da to nije bilo stvarno. Ali kad jednom dobiješ nešto iz srca, nikad u to nećeš posumnjati ili zaboraviti. Iskustvo na psihičkoj ravni se nikad ne može izbrisati iz srca.

Izvor: Šri Činmoj, “Talasi plamenova” deo 1