Inspirativni veb sajtovi

Updated

Inspiracija je veoma važna za naš napredak i unutrašnji razvoj. Često, kada nam se čini da smo potpuno stali, nađemo neku inspirativnu knjigu, priču, citat, i to nas odjednom ispuni energijom i entuzijazmom da tragamo dalje. Posebno u današnjim okolnostima, kada se redovna predavanja i kursevi meditacije ne mogu normalno održavati, dobro će vam doći da posjetite nekoliko veb sajtova na kojima možete naći veoma inspirativne materijale koji se tiču meditacije, samospoznaje, unutrašnjeg razvoja i duhovnosti.

 

www.duhovnost.rs

 

Veoma pažljivo i dokumentovano uređen veb sajt koji je uspio da obuhvati i predstavi najuticajnije učitelje i duhovne ličnosti raznovrsnih škola i tradicija. Pored biografija osnivača velikih religija, kao što su Krišna, Buda, Mahavira i Isus, naći ćete mnogo zanimljivih podataka i priča iz života Šri Aurobinda, Šri Ramakrišne, Svami Vivekanande, Ramane Maharšija, Anandamoi Ma i mnogih drugih duhovnih velikana. Takođe, na tom veb sajtu naći ćete mnoštvo poučnih i interesantnih priča i anegdota iz hrišćanske, sufi i zen tradicije, poeziju velikih duhovnih pjesnika kao što su Tagora i Rumi, kao i linkove na muzičke kompozicije posvećene nekim od velikih duhovnih učitelja. Ako želite da saznate više o raznovrsnosti duhovnih tradicija, ovo je veb sajt za vas.

 

www.meditacija.org

 

Ovaj veb sajt donosi detaljne informacije o praksi koncentracije i meditacije, praktična uputstva i opis vježbi za one koji hoće da praktično oprobaju ovu vještinu. Takođe, pošto se zbog trenutne situacije kursevi koje ovaj sajt najavljuje ne održavaju, autori veb sajta su ponudili snimke dvije jednostavne i lijepe vježbe vođene meditacije, koje svako ko želi može prema snimljenim uputstvima da praktikuje kod kuće.

www.srichinmoy.rs

 

Ovaj veb sajt donosi detaljnu biografiju savremenog duhovnog učitelja Šri Činmoja, kao i mnoštvo raznih odgovora na pitanja novinara, tv voditelja, poštovalaca, javnih ličnosti i učenika na koja je ovaj učitelj odgovarao tokom niza godina. Ti duhovno prosvjetljujući odgovori bave se odnosom duše i tela, želje i težnje, koncentracije, meditacije, religije i duhovnosti, svjetskog mira, i drugo. Takođe, ovaj sajt navodi desetine knjiga ovog autora koje su prevedene i objavljene na srpskom jeziku, i za svaku je dat odlomak koji možete pročitati onlajn. Poseban dio ovog veb sajta sadrži tekstove Šri Činmoja koji govore o putu srca, koji čini osnovu njegovog učenja.

 

www.radiosrichinmoy.org

 

Ovdje ćete naći pravu riznicu muzike za meditaciju. Prava meditativna muzika, koja nastaje i izvodi se u visokoj meditativnoj svesti, neprocjenjiva je pomoć da umirimo um, otvorimo srce i uđemo u dublje slojeve meditativne svijesti.

 

https://rs.srichinmoyraces.org/

 

Za one koje zanima sport, posebno sportovi koji zahtjevaju izdržljivost i samoprevazilaženje, poput maratona i ultramaratona, ovaj veb sajt donosi informacije, rezultate, slike, inspirativne priče i kratke video snimke sa sportskih događaja koje organizuje Šri Činmoj maraton tim u Srbiji: Niški zimski maraton, Beogradski ultramaraton (trka na 6/12/24 sata) i Vlasinski triatlon samoprevazilaženja, ali i izvještaje sa najduže ultramaratonske trke koja se danas održava u svijetu – Trke samoprevazilaženja na 3100 milja, koja se redovno održava u Njujorku, a na kojoj su u nekoliko navrata pobjedili naši ultramaratonci.

 

www.biserimudrosti.com

 

Ovo je veb sajt za one koji svoju inspiraciju traže u umjetnosti: sadrži citate i misli velikih ljudi i mudraca kroz istoriju, inspirativne priče i anegdote, kao i izbor iz svjetske poezije u prevodu na naš jezik.

 

www.srichinmoylibrary.com

 

Za one koji vladaju engleskim, ovaj veb sajt u elektronskom obliku sadrži većinu od objavljenih knjiga Šri Činmoja (ima ih preko 1700). Tu možete naći pitanja i odgovore na duhovne teme, poeziju, priče, drame i eseje ovog duhovnog učitelja, koji je svakako i jedan od najplodnijih autora 20. veka.