Prevarant uvijek ostaje prevarant

Updated

Bio jednom jedan veliki prevarant. Svakog je pokušavao prevariti, ali nekad bi bio uhvaćen i otkriven. Obično bi rekao ljudima: “Nisam mislio to što sam govorio i ne govorim to šta mislim.” To je bila njegova izjava za odbranu.

Kako je vrijeme prolazilo, ovaj čovjek je počeo da gubi razum. Stalno je zaboravljao važne stvari i radio je gluposti. To ga je jako uznemiravalo pa je otišao kod doktora da upita za svoje stanje.

Rekao je doktoru: “Doktore, uznemiren sam. Nešto nije u redu sa mojim mozgom! U ozbiljnom sam problemu, jer ne znam šta govorim. Kad nešto kažem, to ne mislim, a kad pomislim nešto da kažem, zaboravim šta sam htio reći. Možeš li me izliječiti, doktore? Obećavam, kad se izliječim, da ću ti dati hiljade i hiljade rupija.”

Tako ga je doktor počeo liječiti i, tokom vremena, njegovo pamćenje se potpuno vratilo. Doktor mu je rekao: “Ne moraš više da dolaziš na tretmane. Potpuno si izliječen. Sad, molim, plati veliku sumu novaca koju si obećao.”

Pacijent je jednostavno slegao ramenima. “Rekao sam ti prije tretmana kad nešto kažem, da to ne mislim! Ovo sam ti davno rekao, i danas ti najozbiljnije ponavljam istu stvar: Nisam mislio to što sam rekao!” I napustio je doktorovu kliniku bez da plati i jednu rupiju.

Postoje ljudi na svijetu koji prihvate vašu pomoć, ali se zbog njihove pakosti, njihovog lopovluka, nikad ne predaju. Do zadnjeg trenutka ostaju neljubazni i surovi. Neko vrijeme vas varaju, ali prije ili kasnije, vi shvatite njihovu prevarantsku prirodu.