Kako da meditiram ako to nikad prije nisam radio?

Updated

Pitanje: Kako da meditiram ako to nikad prije nisam radio?

Šri Činmoj: Prvo pokušaj da se smiriš i utišaš bar tri puta dnevno: ujutro, u podne i naveče. Ne moraš, u stvari, da radiš nikakvu meditaciju. Samo osjeti da tih pet minuta pripadaju tebi i nikome drugom. Ponašaj se kao škrtac. Osjeti da nećeš dati ovih pet minuta nikome, ni svojim rođacima, ni svojim prijateljima, ni svojim neprijateljima – nikome. Ovih pet minuta su samo tvoji. Kad si sam sa sobom, to ne znači da si egocentričan. Ovdje „ti“ znači ti u tvom najvišem obliku. Tvoj najviši oblik je Bog, a ti izrastaš u taj najviši oblik.

Ako imaš prijatelje koji znaju kako se meditira i ako s njima meditiraš onda, čak i nesvjesno, tvoje unutrašnje biće prima od njih inspiraciju. Ako si vrlo iskren tragalac, onda ćeš dobiti pomoć svjesno u obliku inspiracije od svojih prijatelja koji sjede kraj tebe. Naučićeš razne stvari od svojih duhovnih prijatelja. Moć meditacije u tebi će se automatski povećati.

Moraš da znaš da u tvom slučaju moć meditacije u tebi nije trenutno dovoljno snažna da bi mogao neprestano da meditiraš neko pristojno vrijeme, petnaest minuta ili pola sata. Ali glavna stvar je da se ne obeshrabriš. Kad počneš da radiš vježbe, ne možeš to raditi duže od pet minuta. Ali ako budeš vježbao svakog dana, onda ćeš za nekoliko mjeseci moći da vježbaš sat ili dva. Ono što nam treba je redovno vježbanje u određeno vrijeme. Ako možeš meditirati ujutro u određeni sat, onda pokušaj da meditiraš svaki dan baš u to vrijeme. U to vrijeme Bog će pokucati na vrata tvoga srca. Otvori ih i On će ti ponuditi Svoj Mir, Svjetlo, Blaženstvo i Moć.

Redovnost je neophodna. Ali, iako smo redovni, možda nećemo svojoj meditaciji pridavati dovoljan značaj. Ako, međutim, budemo pridavali dovoljan značaj svojoj meditaciji i ako budemo iskreni, srdačni i posvećeni svom duhovnom životu, automatski će se moć naše meditacije povećati.

Iz knjige Šri Činmoja „Meditacija: Bog govori a ja slušam“